Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2009 21:42 - СВИНСКИ ГРИП
Автор: slai Категория: Технологии   
Прочетен: 6833 Коментари: 0 Гласове:
0




ИНФОРМАЦИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СВИНСКИЯ ГРИП

Основна информация:

  1. Свинският грипен вирус А (Н1N1) причинява инфекция, засягаща респираторния тракт на домашни прасета (оздравяването настъпва в рамките на 7-10 дни), но може да се разпространи и сред диви и домашни птици, коне и в редки случаи - да предизвика заболяване и при хора, дължащи се на директно заразяване при тесен контакт със заразени свине.
  2. Грипният вирус се разпространява сред свинете чрез въздушен аерозол, директен и индиректен контакт и като асимптомно носителство.
  3. Източник на зараза за човека са заразените свине. В някои случаи липсва информация за контакт със свине или предмети и повърхности, които са били предварително инфектирани.
  4. Инфекцията със свински грипен вирус А (Н1N1) при хора протича като сезонна грипна инфекция, със сиптоми от страна горните дихателни пътища (хрема, кашлица, гърлобол и др.), стомашно-чревния тракт (повръщане, диария), висока температура, главоболие, отпадналост. Липсва ваксина за предпазване на хората от този вирус.
  5. Причинителят на регистрираните случаи от грип А (Н1N1) в САЩ и Мексико е резистентен към антивирусните препарати от групата на амантадините, поради което за антивирусна терапия се препоръчват лекарствени препарати от групата на неураминидазните инхибитори.
  6. Хората се заразяват при:
  • Директен контакт с инфектирани свине (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и тесни контакти;
  • при контакт със замърсени предмети и повърхности;
  1. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на недостатъчно термично обработени свинско месо и месни продукти, поради факта, че свинските грипни вируси загиват при термичната обработка на храната и хранителните продукти.

 Предпазни мерки преди пътуване в региони, в които има регистрирани случаи от грип А(Н1N1) при свинете и/или случаи на заболявания при хора:

  1. Преди да се предприеме пътуване в заразените региони (САЩ и Мексико) е необходимо да се потърси информация относно разпространението на свински грип А (Н1N1) в местата, които ще бъдат посетени.
  2. Поради съществуващ риск от заразяване със свински грип, да се обсъди с общопрактикуващ лекар и/или със лекар-специалист по инфекциозни болести  необходимостта от прилагане на антивирусни препарати от групата на неураминидазните инхибитори, които могат да бъдат използвани профилактично или с лечебна цел.   
  3. Наред с медикаментите, които заминаващия използва обикновено е  необходимо да се вземе и термометър, и дезинфектант за ръце.
  4. Необходимо е предварително да се осигури информация къде и по какъв начин може да бъде  получена медицинска помощ на мястото, за където предстои пътуване.
  5. Да се избягват пътувания при заболяване.
  6. Да се избягват контакти със заболели хора, както и струпването на много хора. Избягвайте да докосвате с ръце вашите очи, нос и уста.
  7. Да се избягват директни тесни и по-продължителни контакти със свине. Да се избягват места като свинеферми, където живеят и се отглеждат свине.
  8. Както при всички заразни заболявания, основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена и най-вече често миене на ръцете със сапун и вода, както и използване на тоалетни кърпички и дезинфектанти за ръце (на алкохолна основа), когато ръцете не са видимо замърсени. 
  9. Самонаблюдение за поява на симптомите, типични за респираторните заболявания при хората - повишена температура, отпадналост, главоболие, кашлица, хрема, гърлобол, повръщане, диария в рамките на 7-10 дни след евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни свине или с повърхности, които може да са били замърсени).
  10. Домашна изолация - болния да остане вкъщи при поява на горецитираните симптоми и да избягва контакти с други хора, освен в случаите, когато се докаже, че не се касае за грип тип А.
  11. Да се търси медицинска помощ при поява на описаните симптоми и да се информира лекарят за характера на симптомите и за възможността да се касае за заразяване със свински грип във връзка с пребиваването в заразена зона до 10 дни преди началото на заболяването.
  12. Използване на лични предпазни средства от заболелите, с цел предпазване от заразяване на контактните лица - марлена маска. При кашлица болните да закриват устата си с ръка, както да използват и еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.

 Повече информация относно свинския грип може да бъде получена от уебсайта на Националния център по заразни и паразитни болести http://www.ncipd.org/, както и на сайта на Световната здравна организация и  Европейския център за профилактика и контрол.




Тагове:   грип,   свински грип,


Гласувай:
0



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: slai
Категория: Други
Прочетен: 52968
Постинги: 3
Коментари: 18
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930