Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2008 07:58 - Грип
Автор: slai Категория: Други   
Прочетен: 20126 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 26.10.2008 23:16


ГРИП

            Грипът е най-масовото заразно заболяване, което се причинява от няколко типа вируси. Характеризира се с лесен механизъм па предаване, бързо развитие на основните симптоми от страна на горните дихателни пътища и склонност към усложнения.

            Грипът /инфлуенцата/ е познат още от древността. Първата описана грипна епидемия датира от 1173г.

            С пандемията от 1889- 1890г. започват научните изследвания за грипа.

            През 1918-1919г. човечеството е поразено от най-жестоката грипна епидемия, влязла в историята като "испанска болест". Счита се, че тогава са преболедували от грип 20 мил. души, т.е. 1% от населението на Земята.

            Съществуват 3 типа грипни вируси - А, В и С. Най-голямо епидемиологично значение имат грипните вируси от тип А с тяхната изменчивост и появата на нови подтипове. Смяната на подтипа предизвиква развитието на грипните пандемии.

            Заболяването започва няколко часа до 2-3 дни след контакт с болен от грип. Простудата благоприятства развитието на болестта. Острото начало е свързано с бързото размножаване на вирусите в организма. Началните признаци на заболяването са разтрисане, повишение на температурата, силно главоболие, болки в мускулите и обща отпадналост. Появява се суха кашлица, болки в гърлото и зад гръдната кост, понякога хрема. При неусложпените форми, температурата спада към 3-5 ден.

            Най-често и сериозно усложнение е пневмонията. Тя може да се развие през всеки период на болестта. Възможни са усложнения и от страна на сърцето и нервната система.

            Най- застрашени от усложнения са кърмачетата и децата до 2 години, възрастните, бременните, болните от хронични белодробни, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

            Извор на заразата е болният човек. Особено опасни са леко болните, които прекарват заболяването “на крак”. Заразяването става чрез видимите и невидими пръски, които болният отделя при говорене, кашляне и кихане.

            Бързото разпространение на грипа се определя от лесния механизъм на предаване, краткия инкубационен период, нетрайния типово специфичен имунитет /1-2 г. за тип А/ и изменчивостта на грипния вирус.

 

            При съмнение за грип се препоръчва:

 

^   болният да остане в дома си и да потърси лекарска помощ;

^ по възможност да се самоизолира в добре затоплена и проветрена стая, при спазване на постелен режим;

^ да се прилагат затоплящи процедури - горещ чай, грейки, топли бани на краката и др.;

^ да се спазва млечно-растителиа диета, богата на витамини и да се приемат достатъчно течности - чай, плодови сокове, мляко.

 

            Въпреки, че съществуват съвременни средства за лечение на грипа и неговите усложнения, по-добре е да се направи всичко възможно да се предпазим от него. Най-сигурното средство на избор е имунизацията против грип в предепидемичпия период.

Най-подходящото време за поставяне на противогрипната ваксина  е есента - от септември до ноември. За да се изработи имунитет срещу инфлуенцата са нужни поне 2 - 3 седмици. През това време човек не е застрахован да се зарази, дори да е ваксиниран. Високата концентрация на антитела в тялото срещу инфекцията се задържа няколко месеца и започва да намалява половин година след имунизацията. Ако имунизацията е направена, когато човекът вече е заразен (без да има клинични прояви на заболяването), ваксината не би го предпазила от развитие на болестта и дори може да утежни проявите й.

Не трябва да се подценява пълноценното хранене и закаляване, които водят до общо укрепване н повишаване на неспецифичната устойчивост на организма.


 

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ГРИПА


Грип (Grippe)

Грипп (рус.); griрре (фр.); influenza (англ.); Grippe (нем.);

номенклатурен номер по МКБ — 478

Синоними: испанска болест, influenza

            Определение. Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с рязко из­разена интоксикация — висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища. Раз­пространява се циклично, във вид на епидемии, които периодично прерастват в пандемии, об­хващащи всички страни на света. Грипът е една от най-контагиозните инфекции, което се обус­лавя от въздушно-капковия механизъм на пре­даване, краткия инкубационен период и висо­ката възприемчивост на населението. Статис­тическите данни показват, че броят на заболя­ванията от грип превишава неколкократно броя на всички останали инфекции, взети заедно. По време на пандемии може да се поразят от 30 до 50% от населението на Земята. Причинява се от 1пfluenza virus tуреА и Influenza virus tуреВ.

            Eтиология.Грипният вирус Influenza virus принадлежи към род Influenzavirus на сем. Orthomyxoviridae, и има два типа – A и B.

            Тип С, макар и сходен по своята морфология гия, се отличава от тип А и В по своите антиген­ни и други основни свойства, поради което е включен в отделен род (още не е установен).

Грипните вируси имат сферична форма и размери от 80 до 120 nm. Възможно е да се открият и нишковидни форми с размери до 400 nm. Нуклеокапсидът (рибонуклеопротеин) е из­граден от 8 фрагмента линейна едноверижна РНК със спирален тип симетрия. Всеки фраг­мент се състои от една молекула от вирусната РНК и множество единици нуклеопротеини (NР), полипептиди и един или няколко полиме-разни (Р) полипептиди. Нуклеокапсидът е об­вит отвън с двоен липиден слой. Той е дериват от клетъчната мембрана на клетката хазаин. От вътрешната страна на липидната обвивка се намира матриксът (matriх), или мембранният (М) протеин, който количествено представлява 33—46% от протеините на вириона. Той играе голяма роля в структурата на вирусната обвив­ка, поддържа стабилността на вириона и има други функции. М-протеинът е типово специ­фичен антиген.

На външната повърхност на липидната мем­брана са разположени два вида пепломери, гликопротеини по химичен състав, всеки един от тях е с характерна структура — хемаглутинин (Н) и невраминидаза (N).

Грипният вирус се характеризира с висока изменчивост. Структурата на грипния вирус тип В е сходна с тази на тип А. Изменчивостта му е по-малка и той циркулира само сред хората.

Вирусите на грипа се култивират най-добре при 33—37 °С в 10—11-дневни кокоши ембрио­ни, като се размножават в епителните клетки на ембрионалните обвивки (амнион и хорионалантоис), откъдето попадат в ембрионалната течност в количество до 106—107 инфекциозни единици/ml алантоисна течност. Грипните ви­руси могат да се култивират добре  в няколко вида клетъчни култури от човешки ембрионал­ни и маймунски бъбреци. Характерна особе­ност при размножението им върху клетъчните култури е, че засегнатите от вируса клетки адсорбират еритроцитите върху клетъчния слой—  реакция хемадсорбция. Последната се по­тиска от типово специфичен противогрипен серум (реакция задръжка на хемадсорбцията). От експерименталните животни възприемчиви са африканските порчета, белите мишки и хамстерите. При назално заразяване се развива бронхит или пневмония, а често прекарват ин­фекцията инапарентно.

Вирусите на грипа са слабо издръжливи във външната среда, към физични и химични фак­тори. При обикновена стайна температура за­гиват за 2—3 часа. При 56—60 °С загубват сво­ята инфекциозност за няколко минути. При ниски температури обаче

 (от -20 до -70 °С) те запазват инфекциозните си качества (свойства) за 6—7 месеца. Всички дезинфекционни средс­тва и УВЛ ги унищожават за няколко минути.

            Патогенеза. Входна врата на инфекцията са лигавиците на горните дихателни пътища, а възможно и конюнктивите. Посредством ензи­ма невраминидаза вирусът разрушава мукополизахаридите на клетъчните мембрани и попа­да в цилиндричните клетки на лигавицата, раз­множава се в цитоплазмата им и предизвиква дистрофия, некроза, десквамация. Премина­вайки бариерите на организма, грипният вирус попада в кръвта и предизвиква обща интокси­кация, която довежда до патологични промени в централната нервна система (невротропизъм), вегетативната нервна система, особено парасимпатикуса, съдовата система, вътреш­ните органи. Нерядко процесът преминава в белите дробове и се развива пневмония. Оздра­вяването настъпва след образуване на интерферон в клетките и специфични антитела в серу­ма. Подобно на морбили при грип се понижава общата и специфичната реактивност на орга­низма до състояние на анергия. Това благопри­ятства възникването на вторични бактериални инфекции.

            Клинична картина. Инкубационният пери­од продължава от няколко часа до 1 —2 дни при грип А и до 3 дни при грип В. При 10—15% от болните се наблюдават продромални явления— отпадналост, студени тръпки, разкършеност, субфебрилна температура. По правило болест­та започва внезапно. Към началното втрисане се добавят други инфекциозно-токсични приз­наци: повишение на температурата до 38—39 °С, изпотяване, световъртеж, главоболие (пре­димно в челната и слепоочната област), мус­кулни болки, най-вече в снагата и крайниците, болки в костите и ставите, безапетитие, силна отпадналост. Характерни за грипа са болките при движение на очните ябълки. Катаралните прояви са умерени и закъсняват с 1 до 2 дни от началните признаци. Болните се оплакват от светобоязън, чувство за сухост в носа и гърло­то, набъбване на носната лигавица, затруднено дишане, суха кашлица. По-късно могат да се появят сълзотечение, хрема, умерена експекторация. Краниофарингеалният синдром се ма­нифестира с хиперемия на конюнктивите, ли­цето и лигавицата на гърлото. Често се среща лимфоидна зърнистост на мекото небце (приз­нак на Морозкин) и точковидни кръвоизливи по върха на езика. Понякога се наблюдават herpes labialis и herpes nasalis При неусложнен грип дишането е учестено, но липсва физикална белодробна находка. Сърдечната дейност е релативно брадикардична, кръвното налягане е понижено. Температурата продължава до 5 дни и спада литично. Общото състояние се възстановява постепенно.

При средно тежките и тежките случаи може да се развие богата органна патология с различни усложнения. Най-често болестта са усложнява с пневмония. Пневмониите при гри­па са вирусни и смесени (вирусно-бактериални). Едни автори обясняват вирусната пневмо­ния с пневмотропност на вируса, други трети­рат белодробните изменения като израз на хиперергична реакция срещу грипния вирус, а трети ги отдават на тежка интоксикация, в резултат на която се развиват пареза на белод­робните капиляри, хемостаза, кръвоизливи и белодробен оток.

Вторичните бактериални пневмонии се предизвикват от пневмококи, стафилококи и други видове бактерии. Белодробните услож­нения са най-чести при възрастни хора с хро­нични белодробни изменения. У деца, особено до 1-годишна възраст, нерядко усложнение е грипозният круп. Към 3-ия до 4-ия ден от забо­ляването се появява лаеща кашлица, стенозиращо дишане, диспнея, цианоза, неспокойст­вие.

Сърдечно-съдовите поражения при грипа не са редки. Наблюдават се сърдечно-съдова слабост, тромбоемболични усложнения, раз­лични ЕКГ отклонения. Едни автори квалифи­цират тези патологични изменения като „мио­кардит", а други като „миокардна дистрофия", резултат на съдови разстройства в миокарда и токсично засягане на нервните клетки в сърдеч­ния мускул. При най-тежките случаи се развива менингоенцефалитна картина — силно главо­болие, загуба на съзнанието, бълнуване, огнищни признаци, менингеален синдром без особени изменения в ликвора. У децата се поя­вяват повръщане, прострация, гърчове, загуба на съзнанието. Приема се, че тази картина е резултат на интоксикация, циркулаторни разс­тройства, мозъчен едем.

Клиничните форми на грипа биват най-леки (фрустни), леки, средно тежки и тежки. Наблюдават се мълниеносни форми с летален изход за 1 —2 дни.

            Лечение. При всички случаи то е комплекс­но. Установено е инхибиращо действие върху грипния вирус на ремантадина, симетрала, моргалина, инфлумина, флумидина и др. Напосле­дък се препоръчват и някои други противогрипни средства — оксолин, теброфен, кутизон. За профилактични и лечебни цели, особено при децата, се прилага левкоцитарен интерферон. При тежки случаи се препоръчва лечение с хиперимунна плазма или противогрипен гама-глобулин. Гама-глобулинът се инжектира мус­кулно по 3 ml през първите 1—2 дни. Прилагат се патогенетични и симптоматични средства.

            Източници на зараза. Съгласно антропонозната теория източник на заразата е бол­ният човек. Той отделя вируса в последните 1—2 дни на инкубационния период и 1—3, мак­симум 5 дни от началото на клиничните проя­ви. Грипният вирус се размножава в ресничестия епител на дихателния тракт и се отделя с капчици и пръски секрет от катаралното възпа­ление. Голямо епидемично значение като из­точници на зараза имат болните с леки, безсим­птомни форми. Според А. А. Смородинцев съотношението между клинично изразените и безсимптомните форми е 1:1. Безсимптомните форми имат роля при изграждане на имуноло­гичната структура на населението. В сезони на подем на заболяемостта безсимптомните фор­ми заемат 30%, а в междуепидемичните перио­ди — 55%. Смята се, че здравите транзиторни носители на вируса не играят роля в епидемич­ните и извънепидемичните периоди.

            Механизъм, пътища и фактори на преда­ване. Механизмът на предаване на заразно­то начало при грипа е въздушно-капков, а основният фактор на предаване е въздухът. Заразяването се осъществява при вдишване на въздух, съдържащ грипния вирус. Грипните вируси се отделят във въздуха при обикновен говор и издишване (до 250 пръски за 1 min), при кихане (до 10—15 хил. частици); при средно силна кашлица (до 50 хил. пръски) и при силна кашлица (100—800 хил. капчици). Капчиците не отиват на повече от 1—1,5 т. Една част от тях престояват малко време във въздуха, а друга част се утаяват. Средните по големина (капчи­ци на Флюге) и малките капчици (аерозолните ядърца на Уелс) могат да циркулират до 2 h, създавайки „заразна въздушна зона" около бол­ния с висока концентрация на вируса. Тези капчици бързо се разсейват и разреждат от въздушните течения. Смята се, че въздушно-праховият аерозол (ядърца на Уелс — Хенле) няма съществено епидемиологично значение при грипа. Контактно-битовият път на преда­ване все още не се изключва при грипа. За осъществяване на механизма на предаване съ­ществено значение имат тесният контакт на хората, характерът на общуване, професията, транспортните средства и пр.

            Възприемчивост и имунитет. Възприемчи­востта на човека към грипната инфекция е мно­го висока. Контагиозният индекс достига до 96—100%. Най-възприемчиви са децата от 6 месеца до 3 г. (около 40% от общия брой слу­чаи). След преболедуване се създава типово-специфичен имунитет, който осигурява бързо очистване на организма от вируса. Продължи­телността и напрегнатостта на имунитета зави­сят от типа на вируса, възрастта на болния и неговата индивидуална реактивност. В резул­тат на циркулацията на грипните вируси сред населението се създава колективен противог­рипен имунитет. Образуваните антитела спря­мо даден антигенен вариант се запазват про­дължително време. Грипните вируси индуцират образуване на антитела спрямо S-антигена, хемаглутинините и невраминидазата. Антите­лата на майката преминават в новороденото и го защищават до 6-ия месец. Голямо значение при грипа имат местните секреторни антитела (IgА).

            Диагноза. Диагнозата на грипа се основава на точната и своевременна епидемиологична информация, клиничното протичане и своевре­менно „улавяне" на циркулиращия грипен ви­рус. В това отношение значителна роля играе Националната централа по грип и ОРЗ.

Изследват се следните материали: смив от носоглътката, храчки, взети още през 1—3-ия ден от началото на заболяването; от починали—  късчета от бял дроб. Взетите материали се поставят в транспортна хранителна среда и ако не се изследват веднага, се замразяват и тран­спортират в замразено състояние. За сероло­гично изследване се вземат двойно проби кръв— първата до петия ден от началото на заболя­ването, а втората — 10—14 дни след това.

Изолирането на вируса се постига чрез заразяване на 10— 11 -дневни кокоши ембриони. Първичното заразяване се извършва в амнион­ната кухина, а следващите пасажи — вътреалантоисно. Вирусът се титрира чрез реакция хемаглутинация с кокоши еритроцити. Опреде­лянето на серологичния тип на вируса се постига с реакция задръжка на хемаглутинацията с типовоспецифични хиперимунни серуми, РСК или двойна имунодифузия. Изолирането може да се извърши и чрез заразяване на първични клетъчни култури, в които може евентуално да се наблюдава ЦПЕ. При липса на ЦПЕ наличи­ето на вирус се доказва с реакция хемадсорб­ция.

Тъй като изолирането на кокоши ембриони изисква продължително време (3 до 5 и повече дни), се прибягва и до бързи методи за откри­ване на вирусен антиген в епителните клетки на лигавицата на горните дихателни пътища. За целта най-широко приложение намира ИФМ. Антигенът се търси в отпечаткови препарати (намазка) или в епителните клетки от носно-гърлен секрет. Специфичният антиген се доказ­ва в цитоплазмата във вид на светещи конгло­мерати. С помощта на ИФМ може да се опреде­ли типът на грипния вирус. С метода на непряка ЕLISА може да се определи съдържанието на М и NР антиген в носно-гърлените смивове.

Серологичната диагноза са прилага за до­казване на антихемаглутинини, комплементос­вързващи и вируснеутрализиращи антитела. Най-често в ежедневната практика се прилагат РЗХА и РСК, като в качество на антигени се използват стандартни диагностикуми. При на­личие на четирикратно или по-високо нараст­ване на титъра на антителата във втората се­румна проба с някои от използваните антигени, реакцията се приема за положителна. В този случай за причинител на заболяването се счита този щам, към който титърът на антихемаглутинините (антителата) във втората серумна про­ба е най-висок. Серологичните изследвания мо­гат да се извършат и с ВНР и ИФМ в клетъчни култури. Прилагат се и реакция преципитация в гел, ЕLISА и др.

            Профилактика и борба. Борбата с грипа е трудна поради липса на напълно ефикасна специфична профилактика, бързината на разп­ространение и масовостта на заболяването. По­ради значимостта си грипът се намира под контрол на СЗО с оглед взаимна обмяна на епидемиологична информация по налични епи­демични огнища, циркулация на серотипове (щамове), нововъведени ваксини и пр. В нашата страна Националната централа по грип и ОРЗ координира, планира и реализира профилак­тичните мероприятия, оперативната дейност, предоставя необходимата епидемиологична ин­формация, организира и провежда математи­ческо моделиране, оперативен анализ и прог­нозиране и пр. Мерките за профилактика и борба с грипа се провеждат в два етапа: 1. Подготвителен етап с провеждане на съответни организационни мер­ки (почиващи на прогнозата за годината) и 2. Противоепидемични мерки.

1.  В подготвителния етап се провеждат следните по-важни мерки: 1.1. Приложение на жива (убита) противогрипна ваксина с разчет имунизацията (реимунизацията) да завърши преди появата на епидемията. Целта е да бъдат обхванати около 70% от подлежащите контин­генти. 1.2. Подготвяне на необходимите запаси от интерферон, ремантадин, гама-глобулин и други противовирусни средства. 1.3. В лечеб­ните заведения се определят екипите от специ­алисти, които ще работят по време на евентуа­лна епидемия; заделят се необходимите транс­портни средства, планират се необходимите медикаменти. 1.4. В аптеките се заделят необхо­димите антипиретици и витамин С за нуждите на населението. 1.5. В детски и организирани колективи се провеждат УВ облъчвания.

2.  При възникване на грипна епидемия се провеждат мерки за изолиране и лечение на източниците на зараза и мерки за прекъсване на механизма на предаване на инфекцията: 2.1. Болните се изолират у дома под контрол на лекуващия лекар с реализация на максимална изолация — носене на маски, използване на паравани и пр. 2.2. Хоспитализират се само тежките и усложнените случаи. 2.3. Откриване и лечение на деца до 3-годишна възраст. 2.4. При нужда се въвеждат изолационно-ограничителни мерки: затваряне на училища, спиране на свиждания, карантиниране на детски и ле­чебни заведения и пр. Ограничително-карантинни мерки се провеждат и в промишлени предприятия и учреждения. 2.5. На персонала в обществени заведения, болнични звена и пр. се препоръчва носенето на маски. 2.6. Филтрите в детските заведения се провеждат целенасочено за своевременно откриване на болни от грип (ОР3) и недопускането им в съответното заве­дение. 2.7. В поликлиничните звена и частните здравни заведения се въвежда отделен прием на температурно болни без смесване с остана­лите болни. Всички болни се регистрират и съобщават.

Помещенията в поликлиники и амбулатории се проветряват 3 пъти дневно. Дезинфекцията на подовете се извършва чрез забърсване с 1% разтвор на хлорна вар.



Тагове:   грип,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. анонимен - sisi
08.10.2008 10:52
izvinqvai .. tova za gripa za6to si go napisal...
цитирай
2. slai - Коментар по темата
08.10.2008 17:59
А за какво да напиша? За това на кого приличам? или за трънчетата...? Мисля че преди началото на грипна епидемия може да се напише нещо за грипа.Не е ли логично?
цитирай
3. анонимен - sisi
08.10.2008 21:15
razsmq me..ti si napalno prav ... napisanoto e vqrno... no nemisli6 li, 4e balgarina vzema merki pred svar6en fakt.... i v pove4eto slu4ai se lekuva po babe6ki...
цитирай
4. slai - Ne mislq. Ima razli4ni hora. Az n...
08.10.2008 23:18
Ne mislq.Ima razli4ni hora.Az naprimer se imuniziram vsqka godina i nqmam problemi.Mnogo hora vzemat podobni merki.Mislq 4e zdravnata kultura na horata po tazi tema se povishava, a za tova imat zna4enie publikaciite v mediite.Ta za tova i az re6ih da drasna nqkolko reda po temata...
цитирай
5. анонимен - sisi
09.10.2008 08:52
uvajavam te mnogo za tova koeto si napisal.... taka e trqbva da se povi6ava kulturata na horata..... no 4uu moite nabludeniq....trqbva da se uminizirat predimno decata ..i vazrastnoto naselenie , za6toto te sa nai uqzvimi.... no naroda e mnogo beden, nqma pari.... i ne go i pravi.. razbira6 li...mnogo sa bedni horata.. iskat , no nemogat da si go pozvolqt.... li4no moeto mnenie za imunizaciite.. e otricatelno..... az sam za lekarstva , koito zasilvat imunnata sistema na 4oveka..... no za jalost , te sa o6te po skapi ot imunizaciite....SAM.. po sebe si ti si prav, no praktikakata pokazva drugo... naroda ni ne e glupav , no e beden... ne mi se sardi... az razsajdavam taka...... az li4no znam kak da si predpazq semeistvoto ot po tejki posledstviq ot gripa...i za sega uspqvam...... no ne i 4rez imunizacii... ne e tuk mqstoto da obsajdame targovskiq trik na farmacevti4nite kompanii.... vsi4ko opira do parite.... dano da me uspee6 da razbere6 kakvo se opitvam da ti kaja...
цитирай
6. slai - Taka e . Saglasen sam
09.10.2008 17:23
Taka e . Saglasen sam
цитирай
7. анонимен - sisi
09.10.2008 17:29
za men otgovora ti be6e kompliment.. blagodarq ti...
цитирай
8. анонимен - ohhhhhhhh tezi gripove
23.10.2008 10:50
ohhhhhhhhhhh tezi gripove nqmat krai
цитирай
9. анонимен - grip
04.11.2009 14:18
mina pti4i grip sega e red na svinski grip
цитирай
10. анонимен - moite hamsteri
19.11.2009 21:56
na moq hamster ponqkoga mu isti4a ne6to lilavo ot okoto.uzassssssss!
цитирай
11. анонимен - smi.ar
12.12.2011 23:34
http://a9m.ru/p/7197/ - Биржа пиара с покликовой оплатой

http://a9m.ru/p/7197/ - Рекламодателю
Оплачиваются только реальные посетители;
Качественный, живой и заинтересованный трафик из широкого спектра социальных медиа;
Подробная статистика по кликам с возможностью обжалования качества выполнения задания;
Отсутствие комиссии за ввод средств в систему

http://a9m.ru/p/7197/ - Вебмастеру
Возможность монетизировать свои аккаунты в социальных медиа, таких как Twitter, группы и аккаунты Вконтакте, страницы и аккаунты Facebook, Google+ и даже блоги;
Максимум прибыли за счёт полной свободы в написании сопроводительного текста при публикации ссылки заказчика;
Гарантия получения денег за счёт системы холда;
Возможность заработка непосредственно при добавлении площадки в систему;
Выплаты по требованию, минимальная сумма — 100 рублей;
цитирай
12. анонимен - интернет магазин детской одежды бренд
20.10.2012 07:30
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://dl-wallpaper.com/user/Bafecreerie/>купить майку в украине </a> верх платья <a href=http://www.angelshow.net/user/CixCulley/>river island сайт </a> мужские джинсы галифе <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>вечернее платье своими руками </a> интернет магазин одежды одесса ... Хороших Вам покупок!
-====-
<a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra r us </a> - cheao Kamagra to Buy pharmacies Kamagra order online purchase Kamagra UK delivery :.Online shop Kamagra low cost .:<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>Buy Kamagra Oral Jelly </a> - caverta silagra Kamagra
цитирай
13. анонимен - купить юбку киев
31.10.2012 00:06
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://game.sex-news.ru/user/Soryreurn/>платья 60 х фото </a> женские пальто <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-куртку-с-капюшоном»>купить куртку с капюшоном</a> интернет магазин детская одежда next <a href=http://www.oxava.com/user/BlarlRota/>магазины пальто купить </a> кофты с капюшоном ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>melbourne kamagra </a> - ajanta pharma kamagra on line sales : Kamagra Oral Jelly online consultation : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Kamagra UK site </a> - Kamagra deliver
цитирай
14. анонимен - женские кофты
02.11.2012 17:33
Здраствуйте!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://briket.vvy.me/user/meetatteviedy/>модная одежда фото мужская </a> зимнии куртки <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>черное платье купить </a> bonprix ua распродажа <a href=http://rus.rv.lv/index.php?subaction=userinfo&user=Obessydex>бижутерия из кожи </a> женские футболки ... Успехов Вам!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>super Kamagra tablets ajanta pharma </a> - bokki kamagra : Ordering Kamagra Online from Canada : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-now-online.blog.hr/>inanchor Jelly Kamagra Oral </a> - what company makes kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: slai
Категория: Други
Прочетен: 52971
Постинги: 3
Коментари: 18
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930